Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Από τη χρυσή εποχή του Νιάρχου και τις ιστορικές κινητοποιήσεις του σωματείου Τρίαινα των εργαζόμενων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά μέχρι την έλευση του μυστηριώδους Λιβανέζου επενδυτή και του Ομίλου από το Άμπου Ντάμπι ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ αναζητού ν την διαδρομή μέσα στο χρόνο αλλά και την μελλοντική τύχη της άλλοτε μεγαλύτερης ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Από τη χρυσή εποχή του Νιάρχου και τις ιστορικές κινητοποιήσεις του σωματείου Τρίαινα των εργαζόμενων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά μέχρι την έλευση του μυστηριώδους Λιβανέζου επενδυτή και του Ομίλου από το Άμπου Ντάμπι ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ αναζητού
ν την διαδρομή μέσα στο χρόνο αλλά και την μελλοντική τύχη της άλλοτε μεγαλύτερης ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Ο Τάσος Τέλλογλου μπαίνει μέσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και συναντά με την κάμερα της εκπομπής κάποιους από τους 1000 εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι από έναν εργοδότη που βρίσκεται εκεί μόλις δύο χρόνια και τους ρωτά πώς πήραν την απόφαση να εισβάλουν πριν από μερικές εβδομάδες στο Πεντάγωνο, σοκάροντας την κοινή γνώμη.

Στην έρευνα των Νέων Φακέλων συμβάλουν με τις μαρτυρίες τους άνθρωποι που βρέθηκαν στον πυρήνα των αποφάσεων στα ευαίσθητα υπουργεία Άμυνας και Οικονομίας και αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα ήταν τα λάθη και πόσο μοιραίες οι παραλήψεις μέχρι και πρόσφατα.

Τέλος, ο Τάσος Τέλλογλου ξετυλίγει ένα κουβάρι από μεγαλόπνοα και πολλές φορές υπερτιμολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα, μίζες από μεσάζοντες, πολιτικούς που υπόσχονταν αλλά δεν υλοποιούσαν αλλά και ξένους επενδυτές που το κύριο ενδιαφέρον τους ήταν η «προίκα» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

το βιντεο...



Τους λόγους που προσφεύγει στην διεθνή διαιτησία εναντίον του ελληνικού δημοσίου και Γερμανών συνεταίρων του εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Abu Dhabi Mar, Ισκανταρ Σάφα στην αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Τέλλογλου και τους Νέους Φακέλους.

Νέοι Φάκελοι: Δισεκατομμύρια για ναυπηγεία και υποβρύχια

Αποκλειστική συνέντευξη Σάφα

 31/10/2012 | 00:13 Τελευταία Ενημέρωση: 21:21 30/10/2012

 Τους λόγους που προσφεύγει στην διεθνή διαιτησία εναντίον του ελληνικού δημοσίου και Γερμανών 

συνεταίρων του εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Abu Dhabi Mar, Ισκανταρ Σάφα στην αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Τέλλογλου και τους Νέους Φακέλους.

«Τα συμβόλαια με το Ελληνικό Ναυτικό πρέπει να εφαρμοστούν όπως ακριβώς συμφωνήθηκαν» είπε στην εκπομπή ο Λιβανέζος επιχειρηματίας αναφερόμενος στις πληρωμές των προγραμμάτων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» για τα υποβρύχια κάνοντας παράλληλα λόγο για «εκβιασμό».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης υποστήριξε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Abu Dhabi Mar ήταν εκείνος που ζήτησε την διακοπή των πληρωμών την Άνοιξη του 2011.

«Τον Μάιο του 2011 οι Γερμανοί τα σπάνε με του Άραβες, καταγγέλλουν την υποκατασκευαστική σύμβαση, και το ελληνικό δημόσιο μένει μετέωρο» είπε ο Πάνος Μπεγλίτης στον Τάσο Τέλλογλου. «Ο κ. Σάφα, μας ζήτησε να μην καταβάλλουμε τη δόση του Μαΐου», είπε ο πρώην υπουργός.

Υποσχέσεις για νέες παραγγελίες εξοπλισμών

Ο Πάνος Μπεγλίτης επισήμανε ακόμη στην έρευνα των Νέων Φακέλων ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε υποσχεθεί ποτέ στον κ. Σάφα επιπλέον παραγγελίες για το Πολεμικό Ναυτικό.
«Εάν κάτι τέτοιο προσδοκούσε ο κ. Σάφα ή ο οποιοσδήποτε άλλος, λάθος προσδοκία» είπε ο Πάνος Μπεγλίτης.

Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αντέτεινε ότι στις διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία είχαν τεθεί εξʼ αρχής τρία προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων και «ένα πρόγραμμα παραγγελιών από το ελληνικό δημόσιο» πέραν από τις συμβάσεις των υποβρυχίων.

Υποβρύχια και Παρασκήνιο

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Ταβουλάρης, πρώην στέλεχος των Ελληνικών Ναυπηγείων και σημερινός πρόεδρος της ανταγωνιστικής εταιρίας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας» εκτίμησε σε συνέντευξή του στον Τάσο Τέλλογλου ότι η συνεχής στήριξη των Ναυπηγείων έχει ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο με μεγάλα ποσά.

«Έχει στοιχίσει αυτή η ιστορία πάση θυσία υποστήριξη στον Σκαραμαγκά δισεκατομμύρια στον Ελληνικό λαό», είπε ο Ν. Ταβουλάρης.

Ακόμη, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος προσέθεσε ότι υπάρχει «μεγάλο παρασκήνιο» σε σχέση με τις συμβάσεις των υποβρυχίων.

Οι 100 απλήρωτοι εργαζόμενοι

Τέλος, η εκπομπή επισκέφθηκε τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου μίλησε με τους εκπροσώπους των 1000 εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες.

Θλιβερή ημέρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος των εργαζομένων το περιστατικό, κατά το οποίο πριν λίγες εβδομάδες οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ναυπηγείων εισέβαλαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Ήταν μια θλιβερή μέρα για εμάς» είπε στους Νέους Φακέλους ο Βασίλης Καρακίτσος. «Εμείς με το στράτευμα δεν έχουμε τίποτα, εμείς θέλαμε να δούμε την πολιτική ηγεσία».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς όμως να είναι σε θέση ο ίδιος να προβλέψει προς ποια κατεύθυνση.

«Θεωρώ ότι θα υπάρχει μια ένδειξη, έτσι ή αλλιώς μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε ο υπουργός στους Νέους Φακέλους. «Έτσι ή αλλιώς σας λεω, δεν μπορώ να προδιαγράψω ποιο θα είναι το τέλος, διότι εμείς είμαστε τοπ 1/3 της σχετικής διαδικασίας».