Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Σωματείο Εργαζομένων "Η Τρίαινα" Ανακοίνωση 30-3-2013





Συναδέλφισσες - οι,

Για ακόμη μια φορά, ο ιδιοκτήτης κ. Σάφα και οι σύμβουλοί του στην προσπάθεια τους να εξευτελίσουν το ελληνικό κράτος, πατώντας πάνω στο νόμο 3885, αλλά και να καταφέρουν να κερδίσουν όσο πιο πολλά μπορούν, χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους καταθέτοντας άλλη μια φορά μονομερώς εκ περιτροπής εργασία. Έτσι, αφού κατάφεραν να ξεκινήσουν τη διαβούλευση με την ελληνική πολιτεία, βάζοντας μπροστά τους εργαζόμενους, τώρα προσπαθούν με τον ίδιο τρόπο να αξιώσουν ποσά που ούτε και οι ίδιοι φαντάζονταν.

Παρότι όμως ο κ. Σάφα και οι σύμβουλοί του παίζουν το δικό τους αδίστακτο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να κινηθεί αποφασιστικά και να δώσει λύση. Με την αδράνειά της, αφήνει τον εργοδότη όχι μόνο να καταστρέψει 1.200 οικογένειες και ολόκληρη τη ναυπηγική βιομηχανία, αλλά να αφήσει όλο αυτό το διάστημα το πολεμικό ναυτικό χωρίς υποβρύχια και πρακτικά επιχειρησιακά «ανάπηρο».

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως στον Υπουργό Άμυνας ότι λύση με τον ιδιοκτήτη αυτό δεν πρόκειται να βρεθεί. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα μια απόφαση και να προχωρήσει στο περίφημο «Plan B» που κατά καιρούς μας έχουν πει ότι έχουν επεξεργαστεί και να δώσουν λύση, που δεν είναι άλλη από το άνοιγμα του Ναυπηγείου με όλες τις δραστηριότητες, με όλους τους εργαζόμενους (και του τροχαίου υλικού) και να πληρωθούν όλα τα οφειλόμενα.

Επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση ας πάρει την πρωτοβουλία να σταματήσει την καταστροφή που έχει υποστεί η ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτή με τα απανωτά τρίμηνα εκ περιτροπής εργασίας. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του οφείλουν να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και να προστατεύσουν την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τους εργαζόμενους και το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Δ.Σ. του Σωματείου, στην επιστολή που εστάλη από την εταιρία για νέο τρίμηνο εκ περιτροπής εργασίας, απάντησε εγγράφως ότι αρνείται κάθε είδους διαβούλευση, η οποία δεν έχει κανένα νόημα από τη στιγμή που η εταιρία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως ασπίδα στη διαμάχη της με το ελληνικό δημόσιο, εξωθώντας παράλληλα σε αποχωρήσεις για να αποφύγει η ίδια την καταβολή αποζημιώσεων. Η απάντηση μας λοιπόν στη νέα πρόκληση είναι εντατικοποίηση του αγώνα μας έως ότου όλοι οι εργαζόμενοι πληρωθούν τις οφειλόμενες αποδοχές τους.



Συναδέλφισσες – οι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, στην προηγούμενη ανακοίνωση την Πέμπτη 28-3, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και των προεδρείων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Περάματος. Ο κ. Χατζηδάκης μας ανέφερε για τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον κ. Σάφα και τον Υπουργό Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλο, στις 12-3. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει. Ορίστηκαν επιτροπές και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά τους, σαν φορείς της πολιτείας, ξεκαθάρισαν ότι χρήματα παραπάνω των οφειλομένων δεν υπάρχουν και ότι αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν ο κ. Σάφα και οι συνεργάτες του. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης για θέματα που αφορούν τον ίδιο και το Υπουργείο Ανάπτυξης μας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Αλμούνια για να αρθεί η απόφαση της Ε.Ε. που αφορά πολεμικά πλοία τρίτων χωρών. Προϋπόθεση όμως είναι ότι η συμφωνία των ΕΝΑΕ στην εφαρμογή της απόφασης.

Όσον αφορά την Νο. 5 δεξαμενή (Dock 5), υπάρχει ο τρόπος να δίνεται στα ΕΝΑΕ, αφού πρώτα επέλθει συμφωνία με τον ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Με τα λεγόμενα του κ. Χατζηδάκη και τις «τρελές» απαιτήσεις του κ. Σάφα, αλλά και τη συνέχιση της εκ περιτροπής εργασίας, λύση δε βρίσκεται και ο χρόνος κυλάει με τους εργαζομένους να εξαθλιώνονται.

Απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ εδώ και τώρα:

να σταματήσουν τα παιχνίδια με το Σάφα και να βρούνε λύση ή να τον στείλουν από ‘κει που ήρθε!
να ανοίξουν τα ναυπηγεία
να πληρωθούν οι εργαζόμενοι
να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις εργασίας τους


Η θέση του Σωματείου «Τρίαινα» είναι γνωστή πλέον σε όλους και δεν είναι άλλη από τη δημιουργία ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας με τη συμμετοχή του δημοσίου.

Συναδέλφισσες – οι,

Χθες Παρασκευή το Δ.Σ. του Σωματείου συνεδρίασε και αφού έλαβε υπόψη του τις τελευταίες εξελίξεις αποφάσισε ομόφωνα:

i. Την Τρίτη 2 Απριλίου 2013 πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Άμυνας με προσυγκέντρωση στο σταθμό Κατεχάκη στις 9:30 π.μ.. Με επιστολή που εστάλη στον Υπουργό Άμυνας απαιτούμε τη σαφή τοποθέτησή του στα θέματα που έχουν προκύψει, αλλά και πλήρη και ειλικρινή διάλογο.

ii. Το Σάββατο 6 Απριλίου να συμμετάσχουμε στο Παναττικό συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Μέταλλο στις 10:00 π.μ. στην Ομόνοια.

iii. Για τη Δευτέρα 8 Απριλίου Γενική Συνέλευση στο χώρο του Ναυπηγείου για να παρθούν αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον των οικογενειών μας και του Ναυπηγείου (για τη Γενική Συνέλευση θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση-κάλεσμα).



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ !

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !

Για το Σωματείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

https://sites.google.com/site/somateiotriaina/home

Δεν υπάρχουν σχόλια: